Razpolovimo sistem za shranjevanje podatkov

Posted on 08/07/2013

0


Tehnologija NetApp MetroCluster nam omogoča neprekinjen dostop do podatkov za poslovno kritične aplikacije. Že sam naslov članka pa nam sporoča, da to lahko dosežemo s polovičnimi stroški ter s polovično kompleksnostjo v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami.

Glede na ekonomsko situacijo smo vedno pred izzivom, kako v informatiki zmanjšati stroške in hkrati povečati učinkovitost. Tisti, ki ne bodo dosegali tako zastavljenih ciljev, bodo v težavah.

NetApp MetroCluster nam za najnižjo ceno omogoča sinhrono replikacijo med dvema lokacijama (active-active). Zaradi same zasnove tehnologije je tudi administracija celotnega sistema poenostavljena in olajšana. Ob transakciji MetroCluster paralelno zapisuje podatke na obe lokaciji tako, da dostop do aplikacij in podatkov ni oviran ali upočasnjen. Tehnologija MetroCluster je primerna za organizacije, kjer se zahteva 24×7 delovanje kritičnih aplikacij, s sinhrono replikacijo podatkov med dvema lokacijama, ki se lahko nahajata v istem objektu ali pa sta si lokacijsko oddaljeni. V primeru izpada delovanja ene od lokacij MetroCluster z enim samim ukazom v samo nekaj sekundah prenese podatke na drugo delujočo lokacijo. Za to pa ni treba pisati in upravljati z zapletenimi skriptami, kar je zahteva v klasičnih sistemih za kopiranje podatkov med dvema lokacijama. Prav tako se ne zahteva ponovni zagon strežnikov in aplikacij.

Slika 1

Slika 1

Neprekinjen dostop se dosega s pomočjo redundance vgrajene strojne in programske opreme NetApp tudi na področju celotnega sistema za shranjevanje podatkov. Ne glede na to, ali je vaš sistem postavljen s samostojnimi strežniki, podvojenimi strežniki ali pa virtualnimi strežniki, MetroCluster omogoča kontinuiran dostop do aplikacij in podatkov tudi v primeru izpada delovanja napajanja, hlajenja, mrežne povezave, izpada kontrolerjev.

Kadar pa so vaše lokacije geografsko zelo oddaljene (na primer v različnih državah), lahko dodamo programski paket NetApp SnapMirror, ki nam omogoča s hitrimi prenosi replikacijo podatkov preko povezav WAN. Tako si lahko zaščitimo naše podatke tudi ob izpadu katerega od regijskih centrov.

Ker gre v večini ostalih rešitev na trgu za dva ločena sistema za shranjevanje podatkov, le-ti zahtevajo podvojeno delo na administraciji sistemov, konfiguracijah, upravljanju in vzdrževanju sistemov. Prav tako smo izpostavljeni dosti večjemu tveganju, če pride do nedoslednosti v konfiguracijah med primarnim in sekundarnim sistemom. MetroCluster je prav tako podvojeni sistem (clustered storage), obe lokaciji pa se obnašata kot en sistem, zato je tudi upravljanje in vzdrževanje centralizirano in poenostavljeno.

Slika 2

Slika 2

Tehnologija NetApp MetroCluster je testirana in certificirana od vseh večjih svetovnih ponudnikov virtualizacije, kot so VMware, Microsoft, Symantec, IBM in ostali. Ta partnerstva vam zagotavljajo, da se lahko MetroCluster rešitev enostavno, po že vnaprej napisanih navodilih integrira v vaš sistem in vam omogoča visoko razpoložljivost ter izkoriščenost ostalih funkcionalnosti teh produktov.

Tradicionalni sistemi zahtevajo na sekundarni lokaciji enake ali pa celo večje kapacitete sistema za varovanje podatkov, kar poveča stroške in upravljanje. Z uporabo NetApp deduplikacije lahko prihranimo pri kapacitetah tako na primarnem, sekundarnem in arhivskem sistemu. Za razliko od ostalih ponudnikov deduplikacije NetApp deduplikacija ne zahteva dodatnih licenc in dodatne strojne opreme.

Tehnologija NetApp MetroCluster nam omogoča postavitev sistema za neprekinjeno poslovanje z enim samim sistemom za shranjevanje podatkov. Omogočena nam je sinhrona povezava s tako imenovano active-active komunikacijo. Poenostavljena nam je postavitev sistema, vzdrževanje sistema in prav tako zagon sistema v primeru izpada. Glede na tradicionalne sisteme za podvajanje lokacij seveda nič ne izgubimo na varnosti, investicijski stroški pa se občutno zmanjšajo, običajno razpolovijo.

 

Ivo Kovačič

Advertisements