CONTACTLESS – renesansa v plačevanju

Posted on 17/12/2012

0


slikaSte kdaj želeli obiskati dogodek, ne da bi vzeli s seboj denarnico? Ste pomislili, da bi lahko pijačo, hrano in ostale »dobrine« plačevali s telefonom ali s preprosto zapestnico, identifikacijsko kartico?
Že večkrat je bilo govora o mobilnem plačevanju oz. plačevanju s posebnimi čipi, ki vsebujejo zapis stranke. Vse to je v svetu že dodobra poznano, pa vendar premalo uveljavljeno, predvsem na področju zabavne industrije.
Projekt Contactless je plod skupnega dela med ponudnikom blagajniškega sistema, ki je prisoten na slovenskem, hrvaškem in avstrijskem trgu, in ekipo Mobile SRC, ki počasi, a vztrajno krepi svoje poslanstvo na področju razvoja mobilnih aplikacij.
Zabava z NFC-jem
Med sladke skrbi udeležbe večjih masovnih dogodkov, kjer strežejo tudi hrano in pijačo, spada tudi spomniti se, kaj je bilo dejansko zaužito. Ampak skrb je postala odveč!
SRC je za slovenske žurerje rešil ta večni problem, in sicer s čipi NFC v obliki ali elektronskih zapestnic ali kartic. Prvi dogodek, kjer je bilo testno možno preizkusiti novost, je bil novembra v Cvetličarni (cvetlicarna.info), kjer smo dodobra stestirali delovanje in ugotovili prednosti in pomanjkljivosti takšnega ekosistema.
Še vedno pa ni odločeno, ali bo zapestnica po zaprtju šankov eksplodirala ali ne!
Tako organizirani dogodek daje poudarek digitalni komponenti, ki doda k uporabniški izkušnji ekstravaganco, organizatorju pa možnosti, ki jih do sedaj ni imel.
V prvi fazi bo sicer zapestnica pomenila zamenjavo za papirnati denar, saj bo pomenila denarno sredstvo v zaprtem okolju dogodka. Kasneje pa jo bo možno nadgraditi tudi v smeri sledenja porabe tako denarja kot sledenja uživanja napitkov, nalaganja fotografij, prijave na Facebook ter seveda še kaj več – samo s preprostim dotikom zapestnice z napravo, ki bo omogočala vso komunikacijo.
In kam vse skupaj pelje?
Nekega ponedeljkovega jutra bodo uporabniki zapestnic NFC prejeli personalizirano elektronsko sporočilo z vsemi recepti pijač, ki so jih na žurki okušali. Ali pa bodo lahko npr. na modnih revijah izbirali najboljšo obleko; tako modelov kot gostov? Kako vznemirljivo!
Vabljeni k “okušanju“ začetnih korakov nove dimenzije partyjev.
Problem!
Na področju gostinstva smo v okviru projekta NFC TagSee prišli do pomembnih podatkov in preko povpraševanj ugotovili, da obstaja veliko pomanjkanje pametnih aplikacij, ki bi omogočale veliko hitrejše in optimalno delo hkrati za stranke in ponudnike storitev.
Na področju prireditev pa so organizatorji vedno bolj pozorni tako na prihodke kot seveda na bolj pomembne odhodke, saj si želijo čim večji delež obdržati v obtoku. Organizatorji prireditev trenutno delujejo na sistemu najema prostora, najema blagajniških terminalov in najemu osebja + kar je najbolj pomembno, je sam program, ki ga ponujajo. Če je dober program, je obisk zagotovljen, s tem pokriti stroški najema prostora, blagajniškega sistema in osebja. Pri slednji točki »osebje« pa se velikokrat zatakne – finančno gledano. Zakaj? Ker v večini organizatorji najemajo osebje lokalnega izvora, študente … kar je finančno najceneje. Pa je res cenejše tudi najboljše? Definitivno cena odtehta probleme – NE. Najeto osebje je večkrat vsakič drugo, s tem pa so pogojene tudi finančne transakcije v »žep«. Nadzor razen fizičnega oz. videonadzora je težko zagotoviti, saj ne moremo spremljati vsakega delavca, kaj dela in kako razpolaga z denarjem.
Ideja!
Že večkrat so bili takšni problemi izpostavljeni, a vendar konkretne rešitve še ni podal nihče (primer Slovenije), zato smo začeli razmišljati, kako bi lahko takšen problem rešili. Potrebno bi bilo spremeniti način plačevanja, ne pa spremeniti načina poslovanja. Tako smo prišli na idejo »Umik denarja iz šankov oz. od osebja« – Contactless. Contactless event oz. SmartEvent je integriran v obstoječe poslovne procese in je narejen za pametne naprave Android ter uporablja NFC kot tehnologijo za identifikacijo uporabnika.
Uporabnik
si ob vstopu na prireditev naloži poljubno vsoto finančnih sredstev na čip NFC, ki je lahko v obliki kartice, zapestnice, obeska ali v prihodnje tudi v obliki aplikacije na telefonu. S pomočjo čipa NFC identificirajo pri prodajnih mestih, kjer lahko svoje dobroimetje koristijo. V prihodnosti bodo na voljo tudi avtomati za samostojno nalaganje denarja na čip NFC.
SRC Mobile
S strokovnostjo, znanjem in inovativnim pristopom za naše naročnike razvijamo napredne mobilne aplikacije, ki so pomemben del našega vsakdana, saj vedno več uporabnikov več časa nameni mobilnim aplikacijamo kot spletnim brskalnikom.
SmarTouch:
• Uporabljamo najnovejšo tehnologijo, saj nenehno spremljamo nove trende.
• Izvajamo celostne rešitve od koncepta, kreativne zasnove do končne tehnične izvedbe.
• Ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki, ki skrbijo za najvišjo stopnjo učinkovite uporabniške izkušnje.
Več o storitvah, produktih in viziji SRC mobile na:

qr_mobiel

Advertisements