Mobilno je prihodnost

Posted on 13/06/2012

0


Marko ŠmidLansko leto se je v svetu IT zgodilo vsaj nekaj prelomnega. Število prodanih pametnih telefonov je preseglo število prodanih osebnih računalnikov. V nekaj letih bo po napovedih analitikov to razmerje še drastično naraslo v prid telefona. To pa spremeni vse.

In kje smo danes v svetu mobilnega? Trenutno je samo vsak 6. telefon pametni telefon. Če izvzamemo 10 najbolj razvitih držav, se je konverzija iz klasičnih mobilnih telefonov v pametne šele začela. Če je pametni telefon danes privilegij mladega odraslega, bo jutri naprava v rokah vsakogar. Telefonu pa se je v zadnjih dveh letih pridružila nova mobilna naprava, tablični računalnik, ki bo v roku 2–3 let tudi prehitela prodajo osebnih računalnikov.

Ta ogromni potencial, ki ga ima svet mobilnosti, pa je za sabo potegnil velik konkurenčni boj proizvajalcev naprav in razvijalcev platform. S stališča nas uporabnikov bo največja vidna sprememba v naslednjih letih način, kako bomo uporabljali svoj telefon. To ne bo več samo naprava za pogovarjanje in pisanje kratkih sporočil, to bo pri mnogih edini računalnik, ki bo stalno v uporabi.

Na pametnem telefonu bo uporabnik moral narediti praktično vse, kar danes opravi z osebnim računalnikom: komunicira, išče, nakupuje, plačuje, igra, bere, se zabava itd. Toda resnično zanimivo je tisto, kar ljudje počnejo na mobilnih napravah, ne pa tudi preko računalnika na svoji mizi. Uporabljajo aplikacije, posebej razvite za njihove naprave, ki jih prenesejo na svojo napravo z ene od njim prilagojenih trgovin. Glavna značilnost večine teh aplikacij je izjemna uporabniška izkušnja, izkoriščanje vseh zmožnosti naprave, ki še dodatno poveča uporabnost aplikacije in enostavnost uporabe.

To pa je tisto, kar danes pričakuje potrošnik, še posebej mobilni uporabnik: imeti orodje za hiter in enostaven dostop do informacij ali produktov. Zato je prihodnost v t. i. »pametnih« mobilnih aplikacijah, ki bodo sposobne upoštevati preference uporabnika, lokacijo, čas, pretekle izkušnje idr. in na tej osnovi uporabniku pomagati, svetovati ali ponuditi pravi odgovor.

Če imate posel, ki je odvisen od lokalnega prometa, se morate zavedati, da bo v bližnji prihodnosti večina vaših ali potencialnih strank opremljena z mobilnimi napravami, ki jih bo imela stalno ob sebi. Le-ti ne bodo več potrebovali osebnega ali prenosnega računalnika, da bi našli vaš produkt ali storitev. Pozabite na rumene strani, postanite vidni na mobilnih napravah. Že danes je več kot 50 % lokalnih iskanj opravljenih preko mobilnih naprav, jutri bo ta številka še večja.

Leta 2010 je bilo število uporabnikov, ki so dostopali do interneta preko fiksne linije, približno enako tistim, ki so dostopali preko mobilnih naprav. Po napovedih bo leta 2015 število uporabnikov, ki bodo dostopali do interneta preko mobilnih naprav, petkrat večje od tistih, ki bodo imeli fiksno povezavo. Kdor razume te napovedi, ve, kje je prihodnost.

Marko Šmid

Advertisements
Posted in: InfoSRC 69, Kolumna