Ko bomo prestali to krizo, bomo prav zaradi nje veliko boljši

Posted on 13/06/2012

0


Dvaintridesetletni Miha Žerko, od oktobra 2010 predsednik uprave družbe SRC, je v managerskih vodah pet let. Po zaključenem študiju MBA na poslovni šoli Insead v Franciji je v letu 2006 v Londonu soustanovil podjetje Prodigy Financial Services, ki se ukvarja s kreditiranjem podiplomskih študijev. V družbi SRC je že 10 let, od leta 2008 je tudi prokurist podjetja SRC Infonet. Je član nadzornih svetov Britanske Gospodarske Zbornice Slovenija, Združenja Družinskih Podjetij ter podjetja DISS. Od predlanske jeseni je tudi predsednik INSEAD alumni društva Slovenija.

Konec leta 2011 je SRC ponudil strankam storitve v oblaku. Kaj sploh je SRC oblak?

SRC oblak je rešitev, ki omogoča ukinitev investicijskih stroškov za infrastrukturo, izboljša zadovoljstvo uporabnikov informacijskega sistema, dosega odličnost postopkov in povečuje učinkovitost informatike.

Komu je namenjen?

Ciljne stranke SRC oblaka so velike organizacije z lastnim zasebnim oblakom in manjše organizacije z visoko ravnijo informatizacije poslovanja. Celoten sklop storitev temelji na orodju IaaS in dodatnih storitvah, ki bodo potencialnim uporabnikom omogočale nov način uporabe infrastrukturnih kapacitet. Tako lahko na primer preprosto rešimo potrebo po dodatnih infrastrukturnih kapacitetah, implementaciji disaster recovery centra, potrebo po konsolidaciji podatkovnih centrov zaradi združevanja skupine podjetij. Hkrati pa je SRC oblak tudi zelo fleksibilen. Tako se lahko odzovemo na potrebo po prilagodljivem tržnem odzivu organizacij, potrebo po zakupu enega ali več strežnikov in vse to po modelu plačila po uporabi ali rezervacijskem modelu. Stranke tako lahko za informatiko namenijo točno toliko kot je v tistem trenutku potrebujejo.

Kaj SRC oblak nudi poslovnim vodjem?

Poudaril bi predvsem tri stvari, ki jih na koncu lahko povežemo z enim stavkom. SRC oblak ponuja »IT brez skrbi«. Ponujamo storitve na najnaprednejši tehnologiji, zagotavljamo 99,95-odstotno razpoložljivost in omogočamo plačilo po uporabi. Tako lahko poslovni vodje računajo na stabilno in varno okolje za njihove podatke in aplikacije (med drugim je SRC oblak v skladu z ISO20000 in ISO27000 standardi),  da bodo zanj plačali točno toliko kot ga bodo potrebovali ter da jim je v primeru povečanja potreb po kapacitetah to omogočeno z nekaj kliki.

Na kakšen način se podjetja odločajo za SRC oblak?

Nekaj strank se je sicer že odločilo za delni prehod v oblak, od samega najema infrastrukture, nekateri pa so v SRC oblak tudi že prenesli svojo e-pošto in nekatere aplikacije. S kar nekaj velikimi strankami pa smo trenutno v fazi pilotskih projektov – preizkušanja kaj to pomeni za njih, kakšen bi bil optimalen način upravljanja njihove informatike skupaj s storitvami iz SRC oblaka. To je velik korak za informatiko v vsakem podjetju, zato je čas sprejema odločitve razumljivo daljši. Če koga zanima več, pa si lahko prvi vtis ustvari na http://www.sunnycloud.si.

Še ena vroča beseda ta hip je mobilnost. Pametne telefone in tablice bo po napovedih do leta 2016 uporabljala že milijarda potrošnikov. Kako se v SRCu vkjučujete v mobilnost, kaj s tega podoročja že ponujate strankam?

S tega področja smo naredili že kar nekaj rešitev. Razvili smo mobilno banko, ki med drugim omogoča, da nam ni več treba ročno izpolnjevati položnic.

Intenzivno delamo na rešitvah, ki uporabljajo NFC čipe v pametnih telefonih, imamo že narejen framework, aplikacijo TagSee si lahko že naložite z Android Marketa. S temi rešitvami poskušamo priti v segmente hotelirstva, gostinstva, turizma.

Mobilne aplikacije so zanimive tudi zato, ker so znotraj podjetja med zaposlenimi močno spodbudile kreativnost. Sedaj je mogoče relativno hitro in enostavno narediti aplikacijo in jo spraviti v testno produkcijo. Ker programerji prej vidijo sadove svojega dela, nove ideje kar dežujejo.  Seveda pa je konkurenca na mobilnih aplikacijah zelo huda. Čez 500.000 aplikacij na Android Marketu in čez 650.000 aplikacij an AppStoru so zelo impresivne številke. Verjetno pa bosta obe tržnici v kratkem času ponujali že vsaka prek 1.000.000 aplikacij.

Seveda potem ostaja vprašanje integracije mobilnih aplikacij z obstoječimi sistemi (recimo za uporabo v korporativne namene). Tukaj pa stvari zopet postanejo bolj kompleksne.

SRC letos praznuje 25. obletnico obstoja. Kaj se je dogajalo s podjetjem v vseh teh letih?

Kaj vse se ni! Od vzponov, padcev, prevzemov, združitev, selitev, menjav vodstva, izstopa lastnikov, različnih strategij, širitve, krčenja. Navajeni smo bili približno 22 let rasti z manjšimi padci. V devetdesetih letih smo ustanovili podjetje SRC USA z velikimi načrti, konec devetdesetih smo združili infrastrukturo in razvoj programske opreme in postali polnokrvni sistemski integrator. V nadaljnjem obdobju smo rasli zelo hitro in prišli do 500 zaposlenih, šli smo se ogromno ekspanzijo (za našo velikost), kupovali druga podjetja (kupili smo tri), nad katerimi nismo znali vzpostaviti kontrole, odpirali podjetja na Balkanu in vsako leto financirali njihove izgube. Narejenih je bilo veliko napak, ki jih plačujemo predvsem danes, a vendar smo se iz njih veliko naučili. In danes smo bolj učinkoviti, bolj »vitki«, bolje izvajamo naše storitve, kar pa se žal ne pozna na prometu. Ampak, ko bomo prestali to krizo, bomo prav zaradi nje veliko boljši in tudi rasli bomo bolj pametno.

Kje vidite podjetje SRC čez 5, 10, 15 let?

Želimo da SRC postane še bolj stabilno podjetje, ki ponuja najsodobnejše rešitve za stranke v finančni industriji, javni upravi, telekomih in zdravstvu, v partnerstvu s principali HP, IBM, Oracle, MS, Cisco in SAP. Naša prednost je v kakovosti izvajanja IaaS in PaaS storitev. Na področju programskih rešitev gremo v smeri intuitivnih in lepih grafičnih vmesnikov, delovanja na vseh napravah, seveda tudi po modelu SaaS.

Upam, da si bomo v 5 letih lahko tudi privoščili pravi R&D oddelek, kjer bomo lahko delali na novih rešitvah neodvisno od našega tekočega poslovanja. Trudili se bomo spodbujati podjetništvo znotraj podjetja in hkrati vključevati izjemne posameznike, ki imajo znanje in ideje, nimajo pa prave platforme za oblikovanje te ideje v izdelek. Prav ta del je tisti, ki me najbolj motivira in ga vidim kot našo prihodnost.

Seveda bomo poseben poudarek dali kakovosti storitev, ki jih izvajamo danes. Vidim nas kot enega vodilnih regijskih partnerjev principalom, ki sem jih prej omenil. Predvsem v zadnjem času kar precej poglabljamo sodelovanje z nekaterimi od njih in to se kaže v boljših rešitvah za naše stranke. Rešitve so podkrepljene s tehnologijo velikih multinacionalk in oplemenitene z našim lokalnim znanjem in podporo. Že zdaj nekateri naši strokovnjaki občasno delajo na projektih v Singapurju, na Malti ali v ZDA. To pomeni, da znanje pri nas obstaja. Samo najti moramo način kako ga čim več prodati v tujino.

V prihodnosti nas vidim tudi kot eno vodilnih regijskih podjetij na področju dokumentnih sistemov v finančnih institucijah in v javni upravi s posebnim poudarkom na optimizaciji poslovnih procesov. Že danes imamo več kot 30 strank na tem področju. Na področju zdravstva bomo zelo verjetno imeli še več strank v tujini, močno pa upam, da to ne bo samo na Balkanu, kjer IT znanje in storitve niso dovolj cenjene. Na področju poslovanja z državo pa nas glede na število implementacij rešitev za planiranje in izvajanje državnih proračunov vidim kot vodilnega v regiji.


Advertisements
Posted in: InfoSRC 69, Intervju