Dotakni se!

Posted on 13/06/2012

0


Živimo v svetu, kjer nas vedno več stvari povezuje. Ta povezanost nam omogoča hiter prenos informacij, najsi bo to telefonski klic ali enostavno povezovanje kompleksih komunikacij (WiFi). Pomembna je intuitivnost! Ravno to je glavno gonilo in prednost brezstične tehnologije – angl. Near Field Communication (krajše NFC).

V SRC, d. o. o., pozorno spremljamo nove tehnologije in možnosti, ki jih prinašajo, zato smo v preteklem letu pričeli z razvijanjem rešitev, ki so vez med uporabniki in ponudniki, kar bo omogočalo hitrejši prenos informacij in zmanjšalo porabljeni čas za posamezne aktivnosti, ki so del našega vsakdana.

Tehnologija NFC

Je nabor standardov za vse bolj napredne pametne telefone in podobne naprave, ki jih iz dneva v dan uporablja vse več uporabnikov. Gre za vzpostavitev radijske povezave med napravami, ki so lahko aktivne (telefoni, terminali, tablični računalniki) ali pasivne točke. Gre za tehnologijo, ki se sicer uporablja v svetu že nekaj let, vendar bo tehnološki vidik uporabnosti postal prepoznaven v prihajajočem letu, ko bodo naprave, ki vsebujejo čip NFC, dostopne uporabnikom.

Prednost NFC-ja je v intuitivnosti uporabe, saj uporabniku omogoča vzpostavitev povezave z dotikom oz. na kratki razdalji (do nekaj centimetrov). V preteklem letu se je uporaba NFC-ja drastično povečala, saj se uporablja v procesih plačevanja, izmenjave podatkov in omogoča uporabniku hitro in enostavno vzpostavitev komunikacij.

Gonilo trga so aplikacije, ki uporabljajo komunikacijo preko NFC-ja na mobilnih napravah, saj trg najbolje omogoča rabo tega neizmernega potenciala ob zadostnem številu pametnih telefonov NFC.
Ocenjuje se, da bo število pametnih telefonov, ki vsebujejo NFC, do leta 2015 doseglo 863 milijonov, kar bo predstavljalo 53 % celotnega trga.
Analitična hiša Frost & Sullivan

 

Tehnologija in tehnika nas v naših življenjih spremljata pri večini opravil in nalog, ki se jih vsakodnevno lotevamo. Gre za komponenti, izrazito podvrženi evolucijskim ciklom, kateri so se prek zgodovine neprestano časovni krajšali in postajali vsebinsko vedno bolj dinamični.

Najlažje bi trenuten razvoj uporabniških tehničnih naprav opisali v obliki dveh tokov:

  • prvi nas pelje od enonamenskih v večnamenske (t.i. konvergenčne) naprave
  • drugi tok, ki pelje iz izoliranih v mreže povezane tehnične naprave.

Predvsem je pri povezovanju v ospredju enostavnost. Samoumevna uporabniška izkušnja povezovanja.

Na hitro bi lahko NFC označili kot standardizirano, visokofrekvenčno, brezžično, povezovalno, komunikacijsko tehnologijo krajšega dosega, ki omogoča enostavno ter intuitivno dvosmerno povezavo med električnimi napravami. To povezovanje uporabnikom omogoča dostop do digitalnih vsebin, povezave NFC podprtih naprav in izvajanje brezstičnih transakcij zgolj z enim dotikom.

Komunikacija med napravama se prične takoj, ko se dve NFC podprti napravi druga drugi približata na nekaj centimetrov razdalje. Prav ta zasnova: zahtevana bližina in takojšnje povezovanje omogoča uporabniku intuitivno izkušnjo in možnosti vključevanja prožilca v najrazličnejše akcije, ki so trenutno za določene segmente uporabnikov (pre)kompleksne.

Brezstična tehnologija nam že danes omogoča registracijo prihoda v službo, vožnjo z mestnim avtobusom, plačevanje s plačilnimi karticami ipd.

Ko pa se bosta brezstičnost in tehnologija NFC preselili ter zasidrali na mobilnih napravah, lahko pričakujemo razmah uporabe na področjih oglaševanja, plačevanja, javnih prevozov, programov zvestobe, aplikacij na pametnih napravah, identifikacije, e-vstopnic za dogodke ipd.

Že sedaj operater Telekom Slovenije izvaja številne aktivnosti ter projekte, ki bodo tehnologijo NFC izrabili za generiranje storitev z več dodane vrednosti, za oblikovanje partnerskih odnosov med deležniki v ekosistemu ter za doseganje trdnega zaupanja v rešitve s strani končnih uporabnikov.

Zgolj delitev pozitivnih učinkov tehnologije ter oblikovanih storitev med vse vpletene nam na koncu lahko izpiše zgodbo o uspehu.

Boštjan Fabjančič
Služba za premijske storitve – Telekom Slovenije

SRC in NFC

V podjetju smo razvili NFC framework, ki predstavlja vmesnik pri komunikaciji med napravo »uporabnikom« in med storitvijo »ponudnikom«. Framework je bil razvit v preteklem letu, njegova uporabnost pa se veča iz dneva v dan, saj je možno praktično vse storitve iz trenutnega poslovnega toka preusmeriti ali (vsaj nuditi kot alternativno pot) povezati v sistem. Framework gostuje na našem »cloudu« (www.sunnycloud.si) in omogoča hiter prenos informacij, kar je v današnjem svetu ključnega pomena. Sistem deluje kot integrator in je povezan v ostale sisteme ponudnikov, ki ga uporabljajo. Za uporabnika je bistveno, da ima na voljo enostavne rešitve, ki so del aplikacij, ki se navezujejo na sistem. Od samega ponudnika je odvisno, kakšne poslovne procese želi ponuditi.

Storitve, ki jih lahko ponuja sistem, so lahko poslovne ali za vsakogar:

  • Trgovine – v trgovinah se NFC uporablja za identifikacijo in informacije o izdelkih. NFC ponuja neskončne možnosti za trženje, kampanje, promocije, popuste in lojalnostneprograme.
  • Mediji in oglaševanje – s tehnologijo NFC si lahko naložite melodije ali prenašate podatke. Vgrajeni tagi NFC, pripeti na tiskane publikacije, lahko zagotovijo dostop do ekskluzivnih vsebin interneta ali omogočijo prenos pametnih aplikacij.
  • Pametne kartice, vizitke & dogodki – NFC omogoča, da si hitro in preprosto shranite kontaktne podatke ali dodate koledarski vpis na vaš pametni telefon ali sistem CRM.
  • Avtentikacija izdelka – avtentikacija izdelkov, njihov izvor in proizvodne verige. Predvsem v farmacevtski industriji ali pri žganih pijačah lahko NFC rešuje življenja.
  • Socialna omrežja – tehnologija NFC ponuja izjemne možnosti za izmenjavo socialnih medijev, komunikacije, check-inov, izmenjavo informacij o lokaciji in promocijo proizvodov ter dogodke v socialnih medijih.
  • Lokacijske informacije – NFC omogoča resnično natančne podatke o lokaciji za navigacijo, nadzor dostopa, varnostne kontrole, zdravstvo, spletne časovne razporede in za orientacijo.
  • Peer-to-peer – uparjanje elektronike je z NFC enostavno in hitro. Povežite vaš mobilni telefon NFC z brezžično tipkovnico ali katerim koli drugim mobilnimpripomočom.

TagSee

V okviru frameworka NFC smo razvili tudi aplikacijo Android, ki omogoča uporabniku branje in pisanje NFC tagov (pasivna točka, ki vsebuje čip NFC). Aplikacijo bomo konstantno nadgrajevali in ponujali vedno več možnosti uporabe, saj želimo, da postane aplikacija del vsakdana uporabnika. Aplikacija je na voljo na Android marketu (slika 2 – QR).

Aplikacija omogoča komunikacijo s frameworkom NFC, kar pomeni, da lahko uporabniki, ki bodo imeli nameščeno aplikacijo, izvajajo poslovne tokove vseh ponudnikov, ki so vključeni.

Zavedamo se, da je dostopnost aplikacije za uporabnike ključnega pomena, zato aplikacijo razvijamo še v mobilnih platformah IOS in Windows.

Miha Železnik

Advertisements
Posted in: InfoSRC 69