Prihodnost je v oblaku

Posted on 08/03/2012

0


Marko ŠmidZadnja leta Gartner ves čas postavlja oblak na lestvico 10 najbolj pomembnih strateških tehnoloških področij. Prehod na računalništvo v oblaku predstavlja največji transformacijski trend v IT v zadnjem letu. Tako velik in tako obsežen, da računalniška industrija sploh še ni dosegla konsenza, kaj natančno pomeni. Meni osebno je še najbližja definicija, ki jo boste našli na Wikipediji.

Toda bolj pomembna, kot definicija, je poslovna vrednost računalništva v oblaku in spremembe, ki jih le-ta prinaša v poslovanje praktično vsakega podjetja. Mnogi analitiki ocenjujejo, da bodo v naslednjih desetih letih podjetja, ki bodo neuspešno privzela računalništvo v oblaku kot del novega način dela, zelo težko preživela na trgu. “V letu 2020 uspešna podjetja po vsej verjetnosti ne bodo več imela izvršnih direktorjev, sedežev podjetja in IT infrastrukture«,” pravi futurolog dr. James Bellini. Tako radikalno spremembo poslovnega modela bo omogočilo oz. podprlo ravno računalništvo v oblaku.

Oblak je tako zelo pomemben zato, ker se dotika tako posameznika kot malega podjetja ali velike organizacije. Pred leti, ko se je pojavil, je bil glavni poudarek na stroških in učinkovitosti, ker povprečno podjetje porabi 70–80 % vsega IT budgeta za obratovanje infrastrukture IT. Danes pa najbolj uspešna podjetja v oblaku ne vidijo samo prihrankov, ki praktično vedno so, a so majhni, ampak prednosti in nove zmožnosti izvajanja procesov v organizaciji. Oblak omogoča vsakemu, da postane ponudnik storitev. Infrastruktura, ki jo potrebuješ za to, ni več dejavnik, ki omejuje. S tem lahko celoten fokus preusmerimo na aplikacije in poslovne storitve.

Za podjetja je zelo pomembno tudi spoznanje, da zbiranje, hranjenje in uporaba velikih količin podatkov ni več tako zelo velik problem. Oblak omogoča procesiranje vseh informacij brez v klasičnem načinu potrebne izgradnje kompleksne infrastrukture za skladiščenje podatkov in analitike v podatkovnem centu podjetja.

S prehodom na oblak zaposleni lahko dostopajo do podatkov in aplikacij preko različnih naprav, od osebnega računalnika, tablice idr. pa vse do pametnega telefona. A potrebno je vedeti, da PC še vedno ostaja v organizacijah daleč najbolj pomemben odjemalec za oblak s približno 80% tržnim deležem.

Ima pa oblak tudi svoje »šibke« točke. Za mnoge je eden glavnih problemov varnost. Čeprav poznamo nekaj zelo odmevnih primerov napadov, kot npr. na Sony, in izpadov, kot ga je imel Amazon, pa je z varnostnega stališča običajno podjetje veliko bolj ranljivo glede kraje podatkov ali vdora v interni sistem s strani nezadovoljnega zaposlenega, kot pa napake ponudnika storitev. Resni ponudniki računalništva v oblaku se dobro zavedajo, da je njihov uspeh odvisen od varnosti informacij njihovih strank. Zato pri njih najdemo najboljše varnostne strokovnjake, ki so običajno veliko bolj sposobni čuvati občutljive podatke kot uporabnik sam.

Čeprav je oblak kot tehnologija tu, pa bo prehod nanj za mnoge večje organizacije postopen. Največji izziv bo poiskati prava področja poslovanja, ki so najbolj primerna za takojšnji prehod na oblak, preveriti prednosti in dobro prakso s projekta prenesti na naslednje. Če bomo uspešni, se bomo sčasoma znebili velike količine drage IT opreme, ki jo danes najdemo v podatkovnih centrih in pisarnah podjetja.

Potrošniki po celem svetu, ki uporabljajo rešitve, kot sta iCloud ali Amazon Cloud Drive, so prepričali mnoge organizacije, da je oblak cool. Le-tem se potem ni treba ukvarjati z IT, ampak se lahko posvetijo nazaj samo njim – kupcem, zaradi katerih obstajajo.

Marko Šmid

Advertisements
Tagged:
Posted in: InfoSRC 68, Kolumna