Biti »prvi« je privilegij, ki si ga moraš prislužiti

Posted on 08/03/2012

0


Roman Koritnik je generalni direktor IBM Slovenija, odgovoren pa je tudi za IBM-ovo poslovanje v Bosni in Hercegovini. Sicer diplomirani inženir elektrotehnike se je IBM-u pridružil že leta 1992 kot prodajni predstavnik, poslovna pot pa ga je nadalje vodila v podjetji Intertrade ITS in Telemach, nato pa ponovno v IBM Slovenija, kjer je opravljal številne funkcije v prodaji, kasneje predvsem vodstvene, pri čemer je bil sprva direktor prodaje osebnih računalnikov, nato direktor prodaje poslovnim partnerjem, pred današnjo funkcijo pa je opravljal naloge direktorja prodaje v regiji. Romana Koritnika odlikujejo dolgoletne delovne izkušnje in dosežki na področju informacijske tehnologije in komunikacij.

1. Gospod Koritnik, v Sloveniji je veliko IKT podjetij, v čem se podjetje IBM Slovenija razlikuje od drugih?

»Zagotovo po znanju. IBM je eno največjih in najuglednejših svetovnih podjetij, ki je v lanskem letu obeležilo 100 let. To je dokaz, da je mogoče uspešno prebroditi mnoga turbulentna obdobja, ob tem pa svetu dati izjeme rešitve, patente in izume. IBM-ovo bogato dediščino znanja prenašamo iz globalnega v lokalno okolje že več desetletij, saj je IBM na slovenskem trgu prisoten že več kot 70 let. Vedno smo veljali za najnaprednejšega IT ponudnika v našem prostoru, kot tudi širši regiji. Ponosni smo na nemalo referenčnih projektov, rojenih in prvič implementiranih prav v Sloveniji. Danes v IBM Slovenija deluje več kot 270 sodelavcev, ki svoje znanje dopolnjujejo v IBM-ovih izobraževalnih središčih po vsem svetu. Z visoko strokovnostjo naših sodelavcev in najsodobnejšimi IBM-ovimi tehnologijami soustvarjamo izjemne poslovne zgodbe.

2. Kako je voditi podjetje, ki je del velike korporacije?

IBM je globalna korporacija, ki o trendih ne le govori, ampak jih ustvarja. To pomeni, da postavljamo nove mejnike v informacijski tehnologiji v 170-ih državah po svetu, kjer IBM deluje. Tudi v Sloveniji, ki se brez dvoma kosa z svetovno konkurenčnimi in informacijsko izjemno razvitimi območji. Biti »prvi« je privilegij, ki si ga moraš prislužiti, česar se dobro zavedamo vsi v IBM-u.

3. Kakšne izzive ste imeli, ko sta začenjali kariero in kakšni so izzivi danes?

Izzivi vedno so, le spreminjajo se, kot se spreminjamo mi in svet. V svoji karieri sem deloval v nekaj različnih podjetjih na različnih funkcijah in verjamem, da me je prav vsaka obogatila. Prvič sem se IBM-u pridružil leta 1992 kot prodajni predstavnik. Kasneje me je sicer karierna pot vodila še v druga podjetja, vendar me je želja po novih izzivih pripeljala nazaj v IBM Slovenija. Preden sem leta 2009 prevzel mesto generalnega direktorja IBM Slovenija ter Bosne in Hercegovine sem deloval kot direktor prodaje osebnih računalnikov, direktor prodaje poslovnim partnerjem ter direktor prodaje v regiji. Biti na čelu tako pomembnega regionalnega podjetja, kot je IBM Slovenija, si štejem v neizmerno čast in mi pomeni ultimativni izziv.

4. Kakšne prioritete, poslovne in tehnološke, imate v IBM Slovenija? Se te razlikujejo od prioritet korporacije?

Delujemo skladno s usmeritvami korporacije, naše rešitve in ponudbo pa prilagajamo potrebam domačega in regijskega trga. Ponujamo širok nabor IBM-ovih izdelkov in storitev, združenih v modrejše rešitve, ki ustvarjajo merljivo gospodarsko in družbeno vrednost. Verjamemo v izredni potencial Slovenije in želimo z naprednimi rešitvami pomagati domačemu gospodarstvu na poti do uresničitve razvoje strategije 2013 – 2020.

5. Trenutno se veliko IKT sveta vrti okrog računalništva v oblaku. Kako v IBM-u gledate na to?

Nedvomno je računalništvo v oblaku smer in prihodnost za IT v podjetjih. Upravljanje v oblaku podjetjem prinaša številne prednosti, kot so znižanje stroškov v primerjavi s klasičnim pristopom IT, večja učinkovitost podatkovnih centrov in konsolidacija. IBM je eden vodilnih globalnih ponudnikov na tem področju. Naši sistemi za računalništvo v oblaku so zasnovani kot odgovor na prihodnje izzive računalništva in delujejo na infrastrukturi, ki je izrazito optimizirana in dinamična, ter so prilagojeni za upravljanje v oblaku. Nedavno je IBM objavil nove rešitve za modrejše računalništvo, ki omogočajo podjetjem v heterogenih okoljih vzpostavitev tako zasebnega kot javnega oblaka, najnovejše rešitve pa bomo javnosti predstavili tudi na IBM Forumu v aprilu.

6. V Ljubljani ste lanskega junija odprli IBM-ov inovacijski center za jugovzhodno Evropo. Kaj tak center pomeni za slovenski prostor in katere rešitve si lahko v njem trenutno ogledamo?

Drži, stoletnico IBM-a smo junija lani v Sloveniji obeležili z otvoritvijo regijskega centra IBM Innovation Center Ljubljana. Omenjeni center se je pridružil globalnemu omrežju 40-ih IBM-ovih inovacijskih središč in je namenjen podjetjem, IBM-ovim poslovnim partnerjem, univerzam, razvijalcem in drugim tako iz Slovenije kot z območja držav jugovzhodne Evrope. To, da je IBM postavil center prav v Ljubljani, izpostavlja izredni potencial Sloveniji, visoko stopnjo razvitosti informacijske infrastrukture v državi in izjemno znanje številnih visoko izobraženih strokovnjakov, ki so tudi mednarodno priznani. V slabem letu po otvoritvi center deluje na polno, »diha« kot ekosistem, v katerem skupaj s partnerji razvijamo in implementiramo najsodobnejše poslovne informacijske rešitve.

7. Približuje se vaše največje slovensko strokovno srečanje, IBM forum. Kaj nam prinaša letos?

Res je. Letošnji IBM Forum bo pod sloganom »Prihodnost je modra« potekal 4. in 5. aprila 2012 v Portorožu. Prinaša najnovejše svetovne poslovne rešitve in IT trende s področja modrejšega računalništva, analitike, družabne poslovanja itd., kot tudi izjemne govornike. Otvoritev IBM Foruma bosta tako zaznamovala vrhunska IBM-ova znanstvenika. Jeff Jonas je vodilni IBM-ov znanstvenik za področje analitike in človek, ki dokazuje, da je z analitiko mogoče pomagati ljudem in širši družbi. Je izumitelj številnih naprednih tehnologij, njegove inovacije in delo objavljajo najuglednejši mediji po svetu. Dr. John Cohn je človek z neverjetno domišljijo, vredno več kot 50 patentov in naziva IBM Fellow, najvišjega priznanja, ki ga znanstvenik lahko dobi pri IBM-u. Večerno predavanja 4. aprila, ki je namenjeno vodilnim slovenskim gospodarstvenikom in udeležencem IBM Foruma, pa letos posvečamo tematiki odličnosti vodenja. Kako lahko lider obrne stvari na bolje bo spregovoril posebni gost, Alastair Campbell, direktor za komunikacije in strategijo v kabinetu nekdanjega premierja Tonyja Blaira, priznani strateški svetovalec in govornik pronicljivega uma.
Ker se april nezadržno bliža, bi ob tej priložnosti povabil bralce, da se nam pridružijo na 16. IBM Forumu. Verjamem, da bomo skupaj začrtali pot izjemnim idejam in odločitvam za modrejši planet.«

 8. Kje bo IBM Slovenija čez 5, 10, 15 let?

V zadnjih nekaj letih je IBM z akvizicijami močno povečal svoj obstoječi portfolio, tako na področju storitev, kot na področju programske in strojne opreme. Te akvizicije so skladne z IBM-ovo strategijo Modrejšega planeta in krepijo IBM-ovo vodilno vlogo na ključnih področjih, kot so poslovna analitika, računalništvo v oblaku in rešitve po panogah. V IBM Slovenija bomo poskrbeli, da omenjen najnovejše IT rešitve dosežejo domači trg, saj gre namreč za IT področja, v katera podjetja pretežno investirajo, ker jim kratkoročno prinašajo znižanje stroškov in hitro povrnitev investicij, dolgoročno pa odpirajo nove poslovne priložnosti. Seveda pa bomo z bogato, stoletno dediščino znanja in izkušenj, ustvarjali modrejše rešitve tudi na številnih drugih področjih, kot so energetika, modrejša mesta, telekomunikacije idr.

Alenka Štefanič Splichal

Na kratko o podjetju IBM Slovenija:

 

Korporacija IBM je na slovenskem trgu prisotna že več kot 70 let, podjetje IBM Slovenija, d. o. o., pa je bilo uradno ustanovljeno 1. oktobra 1992. Na slovenskem trgu ponuja širok izbor IBM-ovih izdelkov in storitev, predvsem pa prenos najboljših poslovnih izkušenj iz vodilnih svetovnih okolij. IBM Slovenija ima skoraj 300 sodelavcev, ki svoje znanje dopolnjujejo v IBM-ovih izobraževalnih središčih po vsem svetu, zato so ves čas seznanjeni z novimi tehnologijami in sodobnimi metodami dela. Visoka izobrazbena struktura zagotavlja, da podjetje strokovno in uspešno deluje na področjih trženja celovitih računalniških rešitev, strojne in programske opreme, storitev na področju tehnične podpore, izobraževanja in svetovanja ter prenosa znanja in tehnologije. V sklopu IBM Slovenija deluje tudi 60-članska mednarodna skupina, ki zagotavlja podporo posameznih IBM-ovih rešitev za širše območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike.

IBM Slovenija je nosilec polnega certifikata »Družini prijazno podjetje« ter prejemnik priznanja Ugleden delodajalec 2011.

Advertisements
Tagged:
Posted in: InfoSRC 68, Intervju